Op 12 oktober 2018 gaf opleidingsinstituut MSP in Leiden de cursus Cupping Massage. Deze cursus geeft de tools om behandelingen uit te voeren met cup’s. Een heel werkzame manier van massage afkomstig uit de oosterse geneeskunde. Cupping zou de weerstand verhogen, afvalstoffen verwijderen en de bloedcirculatie verbeteren (Metha & Dhapte, 2015). Door stimulatie van dunne zenuwvezels in de spieren worden signalen gestuurd naar het centraal zenuwstelsel. Hierdoor wordt onder andere endorfines aangemaakt dat weer zorgt voor pijndemping in de behandelde gebieden (Rozenfeld & Kalichman, 2016).

Sinds een aantal jaar wordt deze techniek ook in de westerse geneeskunde gebruikt met een opvallend hoog resultaat. Door een vacuüm opgewekt door een ‘cup’ wordt de huid en onderliggend weefsel bewerkt wat heel diep gaat. De doorbloeding wordt gestimuleerd en het lichaam wordt geholpen bij een sneller herstel. Ook op gewrichten kan deze techniek worden toegepast. In de topsport wordt sinds 2016 door turner Alexander Naddour en zwemmer Michael Phelps van deze techniek gebruik gemaakt. Het helpt bij het verwijderen van ‘blokkades’ in de spieren en het herstel van aangedane en vermoeide spieren. Het kan gebruikt worden als deel- of volledige behandelingen. Het wordt ingezet zowel preventief als bij een herstel behandeling.  Let wel op, het kan tijdelijk ronde verkleuringen geven op behandelde huid. Dit trekt na verloop van tijd weer weg.
Klachten die kunnen worden behandeld is spierpijn, verstijving/ hypertone spieren en gewrichten, hoofdpijn, verkoudheid en het verhogen van de weerstand.

Sinds oktober gebruikt Dirk Jan de Ruijter deze techniek ook bij zijn behandelingen. Vraag er naar tijdens een oriënterend gesprek of tijdens de behandeling.